ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Το Μεγανήσι το χωρίζει από την Λευκάδα ένας στενός, γραφικός πορθμός. Είναι το πιο μεγάλο πληθυσμιακά νησί από τα τρία κατοικημένα, που ανήκουν διοικητικά στην Λευκάδα, με περίπου 2000 μόνιμους κατοίκους και τρεις οικισμούς: το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Το ένα του λιμάνι είναι το Βαθύ, που βρίσκεται στο βάθος ενός μαγευτικού στενόμακρου όρμου, σαν μικρό φιόρδ, και το άλλο η Σπηλιά στο πανέμορφο Σπαρτοχώρι. Από εδώ συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Νυδρί και την Λευκάδα. Ένα τρίτο λιμανάκι, είναι ο Αθερινός, στα ΒΑ του νησιού.

Το Μεγανήσι είναι το νησί με την μεγαλύτερη ακτογραμμή σε σχέση με το μέγεθός του στην Ελλάδα, χάρη στις απίστευτα δαντελωτές ακτές του. Αυτό το κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές, διεθνώς, στους φίλους του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, που βρίσκουν ειδυλλιακά καταφύγια στους δεκάδες όρμους του. Επίσης, στις ακτές του υπάρχουν πολλές θαυμάσιες θαλασσινές σπηλιές, με πιό φημισμένες την Σπηλιά του Παπανικολή, την Σπηλιά του Γιοβάνη και την Σπηλιά του Δαίμονα στα ΝΔ. Μικρά καΐκια οδηγούν τους παραθεριστές σε αυτά τα μαγευτικά τοπία.

Τα χωριά του Μεγανησιού, παρόλη την τουριστική ανάπτυξη, παραμένουν γραφικά, με στενούς δρόμους και μικρά πέτρινα αγροτικά σπίτια. Οι παραλίες του νησιού είναι μικρές, λόγω της ιδιαίτερης ακτογραμμής του, αλλά πανέμορφες και ρομαντικές. Οι δρόμοι έχουν ελάχιστα αυτοκίνητα και προσφέρονται, όπως και τα μονοπάτια του, για ήρεμες πεζοπορίες. Το Μεγανήσι είναι ένα νησί γεμάτο αμόλυντη, φυσική ομορφιά, φιλόξενο και ήρεμο, ιδανικό για όσους αναζητούν το απλό και το αυθεντικό.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.