Η ΘΑΣΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η Θάσος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα, ήταν ένα πολύ ζωντανό νησί. Πλήθος οικισμών έχουν βρεθεί από όλες τις φάσεις της προϊστορικής περιόδου, σε όλη την Θάσο.

Στα αρχαϊκά χρόνια (7ος π.Χ. αι.) οι Πάριοι αποίκισαν το νησί και το μετέτρεψαν σε περιφερειακή δύναμη, που με την σειρά του ίδρυσε αποικίες στα παράλια της Μακεδονίας και της Θράκης. Αυτήν την εποχή η Θάσος θα αποκτήσει έξοχη καλλιτεχνική παράδοση και θα αναδειχθεί σε λίκνο πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή. Ο πατέρας της κλασικής ελληνικής ζωγραφικής, ο Πολύγνωτος, ήταν Θάσιος, καθώς και ο περίφημος κωμωδιογράφος Ηγήμων. Τα σημάδια αυτής της πολιτιστικής ακμής είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί και ο επισκέπτης μπορεί να τα γνωρίσει είτε στα πολλά μνημεία του είτε στο εξαιρετικό αρχαιολογικό του μουσείο.

Από τον 4ο π.Χ. αι. η Θάσος καταλήφθηκε από τον Φίλιππο Β΄ και έκτοτε ακολούθησε την μοίρα του Μακεδονικού Βασιλείου. Οι Ρωμαίοι, που το παρέλαβαν από τους Μακεδόνες, παραχώρησαν αυτονομία στο νησί με δικαίωμα δικού του νομίσματος.

Στα μεσαιωνικά χρόνια η Θάσος, όπως όλη η γειτονική Θράκη, παρακολούθησε την μοίρα της Κωνσταντινούπολης, παραμένοντας μια νησιωτική της επαρχία, που από τον 13ο αι. μέχρι και το τέλος της αυτοκρατορίας θα την διεκδικούν οι Έλληνες κι οι Βενετσιάνοι.

Η Θάσος πέρασε στα χέρια των Οθωμανών δυο χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης, αλλά η ντόπια ελληνική κοινότητα διατήρησε την αυτοδιοίκησή της και την κοινωνική ειρήνη της.

 

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.