ΟΙΚΙΣΜΟΙ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

Λιμένας Θάσου

Ο Λιμένας είναι η πρωτεύουσα του νησιού και το κύριο λιμάνι της. Είναι όμως και ένα πανέμορφο σύμπλεγμα από αρχαιολογικά μνημεία, καθώς βρίσκεται στην θέση της αρχαίας πόλης της, και τον σύγχρονο κοσμοπολίτικο, τουριστικό ιστό της πόλης. Σε μικρή απόσταση από αυτόν βρίσκονται εξαιρετικές παραλίες, με καλά οργανωμένες τουριστικές υποδομές. Ενώ η μαγευτική ορεινή ενδοχώρα είναι μόλις ένα βήμα από το κέντρο της πόλης.

 

Ο Λιμένας διαθέτει δύο λιμάνια, με πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής. Στο γραφικό παλιό λιμάνι δεσπόζει το εντυπωσιακό κτίριο Καλογερικό, που μαζί με το θαυμάσια αναστηλωμένο αρχαίο Θέατρο της πόλης αποτελούν τα δυό κέντρα της πλούσιας πολιτιστικής ζωής του νησιού.

 

Θεολόγος

Ο Θεολόγος βρίσκεται στα ΝΑ του νησιού, 50 χλμ από τον Λιμένα. Είναι παραδοσιακός οικισμός, με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και μακεδονική αρχιτεκτονική. Κοντά στο Θεολόγο έχει ανακαλυφθεί αρχαϊκός οικισμός και νεκρόπολη, που χρονολογούνται πριν τον 8o π.Χ. αι. Ήταν το κεφαλοχώρι του νησιού, ενώ ακόμη και σήμερα, αντίθετα µε τα υπόλοιπα ορεινά χωριά, είναι ζωντανό χωριό µε πολλούς κατοίκους. Φημίζεται για τα νόστιμα ψητά του και την παραδοσιακή κουζίνα του.

Στο χωριό αξίζει να δείτε το Λαογραφικό Μουσείο Θεολόγου, στο αρχοντικό Χατζηγιώργη·την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, με την θαυμάσιαεικόνα της Παναγίας, που έχει δημιουργηθεί από κερί και μαστίχα· και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού.

 

Ραχώνι

Το Ραχώνι, 15 χλμ Δυτικά του Λιμένα, είναι ένα χωριό με σημαντικά μνημεία της νεώτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής, πολλές μοναστικές ιδιοκτησίες της αθωνικής πολιτείας, παραδοσιακά αρχοντικά και γραφικά σπίτια. Στην αρχή του χωριού, σε μαγευτική τοποθεσία, βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη τον 19ο αι. Το πανηγύρι της, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι φημισμένο στο νησί.

Το χωριό φημίζεται για την παραγωγή λαδιού, καθώς και για το μέλι του και το γλυκό κουταλιού, το καρυδάκι. Οι ελαιώνες του Ραχωνίου είναι οι αρχαιότεροι στο νησί και πολλά ελαιόδεντρα είναι μεγαλύτερα των 900 χρονών.

 

 

 

Κάστρο

Το Κάστρο είναι ένα μεσαιωνικό ορεινό χωριό, στο κέντρο του νησιού Ο παλαιότερος οικισμός στη Θάσο. Στην πλατεία του βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, που στο πανηγύρι της, τον Ιανουά

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.