Η ΙΘΑΚΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Το νησί κατοικείται από την εποχή του λίθου, όταν ήταν ακόμη ενωμένο με την γειτονική Κεφαλονιά. Στα προϊστορικά χρόνια κατοικήθηκε από τους Λέλεγες, προελληνικό ναυτικό φύλο που κυριαρχούσε στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας. Οι Έλληνες που πρώτοι κατοίκησαν εδώ ήταν το ηπειρωτικό φύλο των Κεφαλλήνων, που βασιλιάς τους αργότερα έγινε ο περίφημος από τα ομηρικά έπη Οδυσσέας.

Στα ιστορικά χρόνια πέρασε από τα χέρια των Κορινθίων στους Ρωμαίους κι από κεί στο βυζαντινό θέμα της Κεφαλληνίας. Στην Διάρκεια αυτών των μεσαιωνικών χρόνων, φαίνεται ότι κατοικείτο κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού Από τον 12ο αι. ακολούθησε την ταραγμένη ιστορία των Ιονίων νήσων: Νορμανδοί, Τούρκοι, Βενετσιάνοι, Γάλλοι, Άγγλοι ήταν οι κατά καιρούς αφεντάδες του, μέχρι να ενσωματωθεί στο νεοελληνικό κράτος το 1864. Όλα αυτά τα χρόνια η Ιθάκη έμεινε κρυμμένη στο ημίφως της ιστορίας, λες και η αιώνια δόξα του ομηρικού μύθου δεν άφηνε χώρο για τίποτε άλλο.

Η φτώχεια του τόπου έστειλε τους κατοίκους του στην θάλασσα και την ναυτιλία, όπου διακρίθηκαν και έφεραν πίσω, μαζί τους το πνεύμα του κοσμοπολιτισμού. Αυτοί στήριξαν το νησί κι όταν το 1953 υπέφερε τις καταστροφές των μεγάλων σεισμών και το βοήθησαν να αναστυλωθεί.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.