ΟΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΟΙ ΝΗΣΟΙ

Οι Διαπόντιοι νήσοι, Οθωνοί, Ερεικούσσα και Μαθράκι, είναι τρία νησάκια στα όρια Ιονίου και Αδριατικής. Νησιά άγνωστα στους πολλούς και “ξεχασμένα” μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αλλά και νησιά με έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, που αξίζουν την προσοχή όσων αγαπούν τον ήσυχο παραθερισμό.

 

Οθωνοί

Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά και το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας και απέχει 12 ν.μ. από την ΒΔ ακτή της Κέρκυρας. Είναι ουσιαστικά το νησί από το οποίο εποικίστηκαν και τα άλλα δύο. Είναι ένα ορεινό νησί, με βραχώδεις ακτές, κατάφυτο από αιωνόβιους ελαιώνες. Αν και σήμερα η μετανάστευση έχει μειώσει τον πληθυσμό τους σε λίγες εκατοντάδες κατοίκων, στο παρελθόν το νησί γνώρισε μέρες δόξας και ναυτικής ακμής, πράγμα που αποτυπώνεται στα παλιά όμορφα σπίτια των οικισμών του.

 

 

Υπάρχει η πίστη ότι οι Οθωνοί ήταν το νησί της Καλυψούς, η Ωγυγία, όπου ο Οδυσσέας έζησε για επτά χρόνια πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη. Σίγουρα αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, αλλά η ειδυλλιακή ομορφιά του νησιού και η εγγύτητά του στην Κέρκυρα (πιθανή νήσο των Φαιάκων) το κάνουν πιθανό υποψήφιο για αυτόν τον ρόλο.

 

 

Τον 11ο αι. το νησί κατακτήθηκε από τους Φράγκους και τον 12ο από τους Ενετούς. Τον 16ο αι. οι Τούρκοι κατέσφαξαν τον ντόπιο πληθυσμό. Στο τέλος του ίδιου αιώνα το νησί αποικίσθηκε από πρόσφυγες από τα μέρη της Ηπείρου και των Παξών. Οι κάτοικοι αυτοί των Οθωνών αποίκισαν αργότερα και τα άλλα δύο νησιά, όπου είχαν κτήματα και εγκαταστάσεις. Το 1864 τα νησιά ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Οι Οθωνοί είναι ένα νησί όπου η φύση είναι πολύ γενναιόδωρη: η βλάστηση είναι πλούσια και ζωντανή και ντύνει όλο το εξαίρετο φυσικό του ανάγλυφο. Ήπια, πράσινα, τοπία στον Νότο, εναλάσσονται με τοπία άγριας ομορφιάς στον Βορρά. Ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών διασχίζει όλο το νησί και δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να έρθει κοντά στην απαράμιλλης ομορφιά φύση του. Κοντά στην παραλία Άσπρη Άμμος, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα, υπάρχει η εντυπωσιακή Σπηλιά της Καλυψούς.

 

Η νότια πλευρά των Οθωνών είναι ήπια και ομαλή με δαντελωτές ακτές και αμμουδερές παραλίες. Εδώ συναντάμε τις παραλίες Κάνουλας και Άμμος. Στηνβόρεια πλευρά το τοπίο αποκτά άγρια ομορφιά με ορθοπλαγιές και γκρεμνούς. Εδώ συναντάμε τις εντυπωσιακά όμορφεςπαραλίες, με την άσπρηαμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά, Ξυλοσειρμοί και Άσπρη Αμμος. Σε αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκια και βάρκες. Επίσης, στα βόρεια συναντάμε τουςόμορφους όρμους Φύκι, Καψολινάρι και Δαμασκάτικα.

 

<

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.