ΟΙ ΠΑΞΟΙ
Οι Παξοί εδώ και λίγα χρόνια έχουν γίνει παραθεριστικός προορισμός με διεθνή φήμη. Ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς τον ιστιοπλόων σε όλη την Μεσόγειο. Από το συγκρότημα των νησιών κατοικημένα είναι δύο, οι Παξοί και οι Αντίπαξοι. Η ακτογραμμή των Παξών και των Αντίπαξων είναι αληθινά δαντελωτή, σε μοναδικό βαθμό. Τα νησιά περιβάλλονται από δεκάδες μικρούς και συχνά κλειστούς όρμους. Πολλοί από αυτούς φιλοξενούν γραφικές παραλίες, συνήθως βοτσαλωτές και συχνά με γαλαζοπράσινα νερά.
Παξοί
Το μεγαλύτερο από τα δύο κατοικημένα νησιά του συγκροτήματος είναι οι Παξοί και βρίσκεται 7 ν.μ. νότια της Κέρκυρας και 8 ν.μ. από την ακτή της Ηπείρου. Είναι ένα καταπράσινο νησί, κατάφυτο από αιωνόβια ελαιόδενδρα κι αμπέλια. Η φύση του είναι ειδυλλιακά όμορφη, και σε συνδυασμό με τους πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς, που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκτασή του, προσφέρουν στον επισκέπτη μια ιδιαίτερη αίσθηση ειρηνικής ψυχικής ευφορίας. Οι ανατολικές ακτές των Παξών είναι ομαλές και φιλόξενες. Αντίθετα, οι δυτικές ακτές τους έχουν μιαν άγρια ομορφιά, με σπήλαια και κατακόρυφους γκρεμνούς.
Στο βάθος ενός μικρού όρμου, βρίσκεται ο γραφικός Γάϊος, η πρωτεύουσα του νησιού. Από τους υπόλοιπους οικισμούς ξεχωρίζουν η Λάκκα, στο βορειότερο άκρο του νησιού, και ο Λόγγος στα βορειοανατολικά παράλια. Στην είσοδο του όρμου του Γάιου στέκονται δυο μικρά νησάκια. Επάνω στο πρώτο βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Βελλιανιτών. Επάνω στο δεύτερο βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο του 15ου αι. και οι δυο μικρές εκκλησίες, του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Ιωάννη. Δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες (6ος αι.), η Αγ. Μαρίνα και ο Αγ. Στέφανος στο Πόρτο του Οζιά, μαρτυρούν την συνεχή κατοίκιση του νησιού κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα. Στους Παξούς επίσης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το αξιόλογο τοπικό μουσείο στον Γάϊο και το μουσείο της ελιάς στην Λάκκα.
Μεγάλη τοπική γιορτή είναι η μνήμη του Αγ. Γάϊου στις 29 Iουνίου. Η εικόνα του Aγίου Λιτανεύεται συνοδεία των φημισμένων κερκυραϊκών φιλαρμονικών, ενώ εκατοντάδες επισκέπτες από την Κέρκυρα κατεβαίνουν στο νησί. Το άλλο μεγάλο πανηγύρι του νησιού είναι τον Δεκαπενταύγουστο, στο νησάκι της Παναγίας, όπου προσφέρεται ζωμός βοδινού και κρασί.
Κάθε Σεπτέμβρη στους Παξούς φιλοξενείται το Φεστιβάλ Kλασσικής Mουσικής, με συμμετοχή ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών.
Στα μέσα Iουλίου γίνεται το πανηγύρι της νερολαδιάς, όπου προσφέρονται δωρεάν ψωμί με ελιές και κρεμμύδι, πατάτες βραστές και κρασί, συνοδευμένα με τοπική παραδοσιακή μουσική. Επίσης τον Ιούλιο πραγματοποιείται η βαρκαρόλα. Xορωδίες μέσα σε βάρκες, πλέουν στο Δίαυλο του Γάη και τραγουδούν καντάδες ενώ βεγγαλικά και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.
Το νησί διαθέτει πολύ αξιόλογες τουριστικές υποδομές, καθώς κάθε καλοκαίρι δέχεται τεράστιο, για το μέγεθός του, αριθμό τουριστών (σχεδόν δεκαπλάσιο του μόνιμου πληθυσμού του). Οι Παξοί έχουν πολλούς πιστούς φίλους και δύσκολα κάποιος θα τούς γνωρίσει χωρίς να συγκαταλεχθεί κι αυτός ανάμεσά τους.