Είσοδος Μέλους

Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η Κεφαλονιά έχει πραγματικά μακρά και σημαντική ιστορική διαδρομή. Από τα προϊστορικά χρόνια το νησί με τους πολλούς φυσικούς πόρους έλκυε εποίκους και κατακτητές. Ενώ οι πολλές ιστορικές αλλαγές σε συνδυασμό με τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου διαμόρφωσαν τον ανθεκτικό, επίμονο και φιλελεύθερο χαρακτήρα του κεφαλονίτικου λαού.

Τα ανασκαφικά τεκμήρια δείχνουν ότι η Κεφαλονιά ήταν το σπουδαιότερο μυκηναϊκό κέντρο του Ιονίου. Μάλιστα πολλοί ερευνητές θέλουν να την ταυτίζουν με την ομηρική Ιθάκη. Άλλωστε το ηπειρωτικό φύλο που ηγείτο ο Οδυσσέας ήταν οι Κεφαλλήνες, οι πρώτοι Ελληνες κατακτητές του νησιού.

Στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια το νησί είναι τόσο πολυάνθρωπο και ανεπτυγμένο ώστε να είναι μοιρασμένο σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις-κράτη, την Τετράπολιν, στις θέσεις των σημερινών οικισμών του Αργοστολίου, του Ληξουρίου, της Σκάλας και της Σάμης. Μάλιστα ένιωθαν τόσο ισχυρές ώστε να αντισταθούν στην ρωμαϊκή εισβολή.

Με την κατάρρευση της ρωμαϊκής ναυτικής ισχύος, η Κεφαλονιά μπήκε στην περιπέτεια των πειρατικών και βαρβαρικών επιδρομών, και από τον 12ο αι. βρέθηκε στην κυριαρχία των Λατίνων, πρώτα σαν τμήμα της Παλατινής Κομητείας Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και στην συνέχεια σαν ενετική κτήση. Ακολούθησε την μοίρα των υπόλοιπων Επτανήσων: Γάλλοι, Άγγλοι και το 1864 αγγλική προίκα του νέου βασιληά (Γεωργίου Α’) στην Ελλάδα.

Η Κεφαλονιά, ευρισκόμενη σε μία από τις σεισμικότερες περιοχές του πλανήτη, χτυπήθηκε πολλές φορές από καταστροφικούς σεισμούς, όμως οι σεισμοί του 1953 την ισοπέδωσαν κυριολεκτικά. Σαν αποτέλεσμα το 80% του πληθυσμού της την εγκατέλειψε. Το νησί τότε έχασε όλην την αρχοντιά του και την δυναμική του. Η σχετικά πρόσφατη τουριστική του ανάπτυξη του ξαναέδωσε μια δυναμική αλλά με τελείως διαφορετικούς όρους πια.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.