Είσοδος Μέλους

ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

 • Το Κάστρο του Αγ. Γεωργίου βρίσκεται στα Περατάτα, 8 χλμ από το Αργοστόλι και δεσπόζει του νότιου τμήματος της Κεφαλονιάς. Ηταν το μεσαιωνικό κέντρο του νησιού, μέχρι τά μέσα του 18ου αι., όταν αποφασίστηκε η μετακίνηση του διοικητικού κέντρου του νησιού στο Αργοστόλι. Είναι ένα εντυπωσιακό ενετικό κάστρο, χτισμένο πάνω στο αρχικό βυζαντινό. Στο εσωτερικό του και στο προάστιο μπόργκο σώζονται απομεινάρια μεσαιωνικών κατοικιών και εκκλησιών, με σημαντικότερη την εκκλησία της Ευαγγελίστριας (1580), μεσαιωνικού μητροπολιτικού ναού του νησιού. • Το ενετικό κάστρο της Άσσου χτίστηκε το 1596, για να αποτελέσει την πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς και να ελέγξει το κεντρικό Ιόνιο. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι Ενετοί χτίσανε κάτι εκ του μηδενός και όχι πάνω σε υφιστάμενο βυζαντινό έργο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στην Ελλάδα, με περίμετρο σχεδόν 2 χλμ.

 • Στην Κεφαλονιά έχουν βρεθεί πολλοί μυκηναϊκοί τάφοι που τεκμηριώνουν την μεγάλη προϊστορική της σημασία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι 17 τάφοι του μυκηναϊκού νεκροταφείου Μαζαρακάτων, ο σημαντικός θολωτός τάφος στα Τζανάτα του Πόρου και οι τέσσερις θαλαμωτοί τάφοι Λακήθρας, που βρέθηκαν ασύλητοι.


 • Από τις αρχαίες πόλεις κράτη της Κεφαλονιάς έχουν βρεθεί ίχνη:
  στην Σκάλα (αρχαίοι Προννοί), τα θεμέλια αρχαϊκού ναού (6ος π.Χ. αι.)·
  στον Κούταβο, το τείχος της ακρόπολης της αρχαίας Κράνης·
  στην Σάμη, τις δύο ακροπόλεις και το παράλιο τείχος της αρχαίας Σάμης.


 • Πολύ αξιόλογες είναι και οι ρωμαϊκές αρχαιότητες στο νησί:
  στην Σκάλα, η ρωμαϊκή έπαυλη (2ος αι.) με τα όμορφα ψηφιδωτά δάπεδα·
  στην Αγ. Ευφημία, η ρωμαϊκή έπαυλη με το μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο·
  στην Σάμη, τα καλά διατηρημένα ρωμαϊκά λουτρά (3ος π.Χ. αι. - 6ος αι.)·
  στο Φισκάρδο, το εξαιρετικά διατηρημένο ιδιωτικό ρωμαϊκό λουτρό (2ος – 5ος αι.).Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.