Είσοδος Μέλους

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η Κεφαλονιά είναι ένα πανέμορφο νησί, με πολύ ιδιαίτερη φύση και πολιτισμό, που κερδίζει τον επισκέπτη με τον φιλόξενο χαρακτήρα του.

 

Φυσικά αξιοθέατα

Πολύ φημισμένα είναι τα σπήλαια και τα βάραθρα της Κεφαλονιάς, που η γεωλογική της ιδιαιτερότητα είναι γνωστή από πολύ παλιά. Πιο γνωστό από όλα είναι βέβαια το σπηλαιοβάραθρο της λίμνης της Μελισσάνης. Η λιμνοσπηλιά των Νυμφών, όπως είναι το άλλο της όνομα (στην αρχαιότητα εδώ λατρευόταν ο Πάνας και οι Νύμφες), βρίσκεται λίγο έξω από την Σάμη και αποτελεί κατεξοχήν αξιοθέατο του νησιού, με χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Αλλο γνωστό σπήλαιο είναι το σπήλαιο της Δρογκαράτης, στα Χαλιωτάτα, 4 χλμ νότια της Σάμης. Εχει μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στην Ελλάδα και η επίσκεψή του είανι αληθινή εμπειρία.

Οι καταβόθρες βρίσκονται λίγο έξω από το Αργοστόλι, στην βόρεια άκρη της χερσονήσου. Είναι ένα αξιοπερίεργο γεωλογικό φαινόμενο της περιοχής, όπου η θάλασσα χύνεται μέσα στα ρήγματα της παραλίας, που επικοινωνούν με την λίμνη της Μελισσάνης στην άλλη άκρη του νησιού.

Ο Αίνος είναι από τα υψηλότερα νησιωτικά βουνά της Ελλάδας και ένα βουνό με πολύ πλούσια φύση. Είναι το μοναδικό καλυμμένο με ελατοδάσος. Μάλιστα το ελατοδάσος του είναι το μοναδικό αυθεντικό της κεφαλληνιακής ελάτης (Abiescephalonica), του κατεξοχήν ελληνικού είδους ελάτου. Η επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Αίνου μέσα από τα οργανωμένα μονοπάτια του και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κούταβου, είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξει ο επισκέπτης που θέλει να γνωρίσει την αληθινή και διαχρονική αξία του νησιού.

 

Αρχιτεκτονικά αξιοθέατα

Δυστυχώς οι σεισμοί του 1953 εξαφάνισαν το μέγα μέρος του οικιστικού αρχιτεκτονικού πλούτου του νησιού. Όμως ακόμη μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει κάτι από αυτόν:

  • Στο Φισκάρδο μπορεί να γνωρίσει την λαϊκή κεφαλονίτικη αρχιτεκτονική.

  • Στο Αργοστόλι μπορεί να δει την θαυμάσια γέφυρα Δεβοσσέτου (1813) που ενώνει την πόλη με την απέναντι ακτή, τον πρωτότυπο φάρο, γνωστό σαν φανάρι των Αγ. Θεοδώρων (1928), κοντά στις καταβόθρες και την οικία Φωκά-Κοσμετάτου, το μοναδικό διασωθέν αρχοντικό της πόλης. Επίσης το Ίδρυμα Φωκά-Κοσμετάτου έχει δημιουργήσει στις παρυφές του Αργοστολίου τον εξαιρετικό Βοτανικό Κήπο Κεφαλονιάς.
  • Στο Ληξούρι αξίζει την προσοχή του επισκέπτη η Ιακωβάτειος Δημόσια Βιβλιοθήκη (1866).

  • 6 χλμ από τον Πόρο βρίσκεται η Μονή Ατρου, το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού (8ος αι.). Στο μοναστήρι σώζεται ο μεσαιωνικός πύργος του.

  • Στα Περατάτα, 8 χλμ από το Αργοστόλι, βρίσκεται η Μονή Αγ. Ανδρέα, ίδρυμα του 13ου αι., όπου σώζεται ο, πολύ σημαντικός, μεσαιωνικός ναός και όπου φιλοξενείται το αξιολογότατο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

  • 12 χλμ από το Ληξούρι, πάνω σε επιβλητικό βράχο των δυτικών ακτών, δεσπόζει του Ιονίου η Μονή Κηπουραίων (17ος αι.). Η μαγευτική θέα και η ατμόσφαιρα του μοναστηριού θα κερδίσουν την ψυχή του επισκέπτη.

  • Τέλος, το μεγάλο πανελλήνιο προσκύνημα της σπηλιάς και του μοναστηριού του Αγίου Γερασίμου, βρίσκεται στο χωριό Ομαλά, 15 χλμ από το Αργοστόλι, στο κέντρο του κάμπου με τους αμπελώνες της Ρομπόλας.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.