Είσοδος Μέλους

Πασχαλιά

Η ελληνική Πασχαλιά είναι η πιο συναισθηματική γιορτινή έκφραση του λαού μας. Το ανοιξιάτικο ξύπνημα της φύσης, που πάντα μίλαγε ιδιαίτερα στην λαϊκή ψυχή, σε συνδυασμό με τον πλούσιο σε περιεχόμενο λατρευτικό κύκλο του Πάθους και της Αναστάσεως του Χριστού, έδωσε στον λαό το υλικό για να δημιουργήσει ένα εθιμικό πλαίσιο αναφοράς των προσδοκιών του για την ζωή και της κοινωνικής του δημιουργικότητας. Στα Επτάνησα, όπου αναπτύχθηκε και διατηρείται ο πιο ρομαντικός λαϊκός πολιτισμός της Ελλάδας, το Πάσχα ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να εκφραστεί η μουσική φύση του λαού τους και η παροιμιώδης αγάπη του για ζωή και πρόοδο.

Παρόλες τις αλλαγές στην σύγχρονη ζωή το λαϊκό επτανησιακό αίσθημα συνεχίζει να βρίσκει στο Πάσχα τον πολιτιστικό χώρο όπου μπορεί να ξεδιπλωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό είναι κάτι που το νιώθει κάθε επισκέπτης των Επτανήσων αυτήν την περίοδο.

Η Κεφαλονιά, αυτό το τόσο ιδιαίτερο πολιτιστικά νησί, έχει μια ξεχωριστή μαγεία αυτές τις μέρες, πολύ διαφορετική από την έντονη τουριστικά εποχή του καλοκαιριού. Το ξεχωριστό της πασχαλινής Κεφαλονιάς δεν βρίσκεται τόσο στις επιμέρους εθιμικές εκφράσεις, όσο στον ιδιαίτερο κεφαλονίτικο τρόπο με τον οποίο βιώνεται η σταυροαναστάσιμη αυτή περίοδος. Η Κεφαλονιά είναι περίφημη για την ρομαντική και φιλελεύθερη ψυχή του λαού της. Αυτή η ψυχή τις μέρες της Λαμπρής λάμπει. Ο επισκέπτης που θα βρεθεί αυτές τις μέρες στο νησί θα το νιώσει αυτό καλύτερα αν παρακολουθήσει τις εκκλησιαστικές ακολουθίες που τελούνται με την αληθινά ξεχωριστή μουσική παράδοση του νησιού. Είτε βρεθεί κανείς στις μεγαλύτερες πόλεις του Αργοστολιού και του Ληξουριού, με τις μεγάλες και οργανωμένες χορωδίες, είτε σε κάποιο μικρό χωριό, θα νιώσει την συγκίνηση και τον ρομαντισμό του κεφαλονίτικου λαού. Η δε ανοιξιάτικη ανάσταση της πλούσιας κεφαλονίτικης φύσης δημιουργεί ένα ιδανικό και αρμονικό σκηνικό στην έκφραση αυτής της συγκίνησης και αυτού του ρομαντισμού.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.