ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΧΙΟ

Το μυροβόλο νησί του Αιγαίου την Άνοιξη βρίσκεται στην κορύφωση της δόξας του. Η φημισμένη για την πλούσια, πολύχρωμη και μοσχοβόλα φύση της Χίος είναι το ιδανικό σκηνικό για την Λαμπρή, την μέγιστη των εορτών του ελληνικού λαού. Η αρχοντιά του νησιού συνδυασμένη με το φυσικό αυτό σκηνικό και την ζωντανή πολιτιστική μαρτυρία των μεσαιωνικών χωριών της κάνουν την Χίο ανεπανάληπτο πασχαλινό προορισμό. Αν σε όλη την Ελλάδα η Πασχαλιά είναι μια έκρηξη χαράς, εδώ αυτή η χαρά της αναγέννησης και της ζωής διαγράφεται σε κάθε άποψη του μαγικού νησιού.

Κορυφαία στιγμή των ημερών αυτών είναι το βράδυ της Ανάστασης στον Βροντάδο, που ο ρουκετοπόλεμος μεταξύ των δύο ενοριών του κάνει κάθε χρόνο τον γύρο του κόσμου. Όμως είναι άλλο να το βλέπεις στην οθόνη κι άλλο να το ζεις. Η λαϊκή ψυχή, που αυτές τις μέρες ζητά τρόπους να εκφράσει την έκστασή της για την νίκη απέναντι στον θάνατο, δεν έχει βρει πιο εντυπωσιακό τρόπο από την αγαθή τρέλα των Βρονταδουσιών.

Αλλά το χιώτικο Πάσχα δεν εξαντλείται στον Βροντάδο. Ιδιαίτερες είναι οι εμπειρίες των ακολουθιών στην αυτοκρατορική Νέα Μονή, και των πασχαλινών γλεντιών στην Βολισσό και στο μεσαιωνικό χωριό των Μεστών. Οι γιγάντιες πυρές, φανοί, που στήνονται στο κέντρο των Μεστών, στο Πυργί, στα Μέσα Δίδυμα, στις Καρυές και στα Αυγώνυμα, για να αναφθούν το βράδυ της Ανάστασης είναι εξαιρετικά εντυπωσιακές μέσα στους στενούς χώρους των μικροσκοπικών πλατειών τους.

Το Πάσχα στην Χίο είναι μια εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που πλουτίζει την ζωή του επισκέπτη.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.