ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Η Λέσβος είναι το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, μετά την Κρήτη και την Εύβοια. Όμως αυτό που το κάνει αληθινά μεγάλο δεν είναι τόσο το μέγεθός του, όσο ο φυσικός του πλούτος. Η Λέσβος είναι ίσως το αρχαιότερα σχηματισμένο ελληνικό νησί και σίγουρα το πλουσιότερο γεωλογικά.

Η μεγάλη και δραματική γεωλογική προϊστορία της Λέσβου είναι καταγεγραμμένη σε κάθε γωνιά της. Στο άγονο, εξωτικό, δυτικό της τμήμα με το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο απολιθωμένο δάσος· ένα μοναδικό ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας, όπου αποτυπώνεται δραματικά η χλωρίδα του τόπου, όπως ήταν 20 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στα αναρίθμητα ηφαιστειακά ίχνη που καλύπτουν το νησί: δόμοι, που πάνω τους σήμερα στέκουν κάστρα και μνημεία, πετρωμένες λάβες, κρατήρες και καλντέρες και πλήθος από θερμές πηγές.

Αυτός ο γεωλογικός πλούτος συνδυάζεται και με έναν μοναδικό βιολογικό πλούτο. Η Λέσβος είναι ένας τόπος με απίστευτα ποικίλο χλωριδικό και ζωικό πλούτο, με 1500 φυτικά είδη και υποείδη και περισσότερα από 300 είδη πουλιών. Δάση, εκατομμύρια ελαιόδενδρα, σπάνια φυτά και λουλούδια, δεκάδες μικροί και μεγάλοι υγρότοποι, φαράγγια και καταρράκτες. Είναι απίστευτο πόσο πλούσια οικολογικά είναι η Λέσβος και, ταυτόχρονα, πόσο άγνωστη για αυτόν της τον πλούτο. Ένα αληθινό φυσικό θησαυροφυλάκιο.

Όλος αυτός ο πλούτος αντικατοπτρίζεται και στην μορφολογία της. Στους μεγάλους κόλπους, στην δαντελωτή ακτογραμμή της στα βουνά και στις κοιλάδες της, στο πλήθος από νησίδες και νησόπουλα που την περιβάλλουν. Η Λέσβος είναι ένας τόπος θαυμαστός.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.