ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

  • Το Ηραίον της Σάμου είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται κοντά στο Πυθαγόρειο, όπου ήταν και η αρχαία πόλη της Σάμου. Ο αρχαϊκός ναός της Ήρας είναι ίσως η αρχή των περίπτερων ναών της κλασικής αρχαιότητας και ένας από τους μεγαλύτερους που ποτέ κατασκευάσθηκαν. Το μνημείο μαρτυρεί όχι μόνο την αρχαία δόξα της Σάμου, αλλά και το κεφαλαιώδη ρόλο της στην ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού.


  • Στο κοντινό Πυθαγόρειο (αρχαία Σάμος), πάνω σε χαμηλό λόφο, βρίσκεται το μεσαιωνικό Κάστρο Πυθαγορείου. Η θέση κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και αποτελεί το κέντρο των ιστορικών περιπετειών του νησιού από την αρχή της ιστορίας της μέχρι και τον περασμένο αιώνα.    Από το πλήθος των σπαραγμάτων αυτής της ιστορίας, ξεχωρίζει σήμερα ο Πύργος Λογοθέτη, που φιλοξενεί και το μουσείο του κάστρου.    Στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε ακόμη τα ερείπια των Πολυκράτειων τειχών και τα Ρωμαϊκά λουτρά.

  • Ένα ακόμη παγκόσμια γνωστό μνημείο της Σάμου είναι το περίφημο Ευπαλίνειο όρυγμα, το αρχαίο υπόγειο υδραγωγείο της Σάμου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για το σημαντικότερο τεχνικό έργο του αρχαίου Αιγαίου και ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου εν γένει.


Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.