Είσοδος Μέλους

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Η Κάλυμνος με την δίδυμή της Τέλενδο, με την οποία χωρίστηκε μόλις τον 6ο αι. μετά από έναν φοβερό σεισμό, αποτελούν ένα από τα πιο βραχώδη και άγρια τοπία που μπορεί κανείς να συναντήσει στο Αιγαίο. Μόλις δυο στενόμακρες κοιλάδες σχηματίζονται στο νησί. Αυτή της Πόθιας-Τελένδου και αυτή του Βαθέως, που καταλήγει στο θαυμάσιο μικρό φιόρδ του όρμου της Ρίνας.

Η ακτογραμμή είναι εξαιρετικά βραχώδης και μόνο λίγες παραλίες σχηματίζονται σε αυτήν. Οι περισσότερες στην δυτική πλευρά, εκεί που καταποντίστηκε η κοιλάδα της αρχαίας Ποθαίας. Σε αυτήν συναντάμε και τις περισσότερες από τις δεκάδες σπηλιές με τις οποίες είναι προικισμένο το νησί. Οι πιο πολλές είναι επισκέψιμες και σε κάποιες βρίσκουμε σημαντικά ίχνη αρχαίας κατοίκησης. Ενώ οι εντυπωσιακές ορθοπλαγιές που σχηματίζουν οι βράχοι του νησιού προσελκύουν εκατοντάδες φίλους της αναρρίχησης από όλον τον κόσμο.

Παρ’ όλη την γυμνότητα που σε πρώτη άποψη παρουσιάζει το καλυμνιακό τοπίο, τα βουνά της φιλοξενούν πάνω από 800 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία 17 είναι ενδημικά της Ελλάδας και 5 από αυτά ενδημικά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ συνολικά 54 περιλαμβάνονται στους διεθνής καταλόγους σπανίων και απειλουμένων ειδών. Σε αυτά τα βουνά και τους παραθαλάσσιους βραχώδεις σχηματισμούς βρίσκουν καταφύγιο πολλά αρπακτικά και αποδημητικά πουλιά, όπως ο θαλασσοκόρακας, ο μαυροπετρίτης, το κιρκινέζι, η αετογερακίνα και τα σπάνια χρυσογέρακο και αιγόγλαρος.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.