ΜΟΥΣΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς στεγάζεται στο κέντρο της πόλης. Στις τρεις μεγάλες αίθουσές του φιλοξενεί ευρήματα από την ανασκαφική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κιλκίς, αλλά και αντικείμενα που προέρχονται από δωρεές.

Θα δείτε εκθέματα της προϊστορικής περιόδου και της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου του Παλιού Γυναικοκάστρου και από την καθημερινή ζωή του Ευρωπού και του Παλατιανού. Στον προαύλιο χώρο του εκτίθενται επιγραφές της προϊστορικής περιόδου.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από την Κολχίδα και τα χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής του Σιδήρου. Το σπουδαιότερο όλων είναι ο Κούρος της αρχαίας Ευρωπού του 6ου αιώνα π.Χ., που είναι μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 8:30-15:00

Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ


ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Το Πολεμικό Μουσείο Κιλκίς βρίσκεται στο λόφο του Ηρώου, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Το μουσείο εστιάζει στη Μάχη του Κιλκίς-Λαχανά κατά των Βουλγάρων, τον Ιούνιο του 1913. Μέσα από την παρουσίαση των πολεμικών γεγονότων, το μουσείο υπενθυμίζει την ιστορική σημασία της περιοχής.

Στις αίθουσες του μουσείου θα δείτε ντοκουμέντα από το 1912-1913, προσωπικά αντικείμενα και εξοπλισμό των αξιωματικών που συμμετείχαν στη μάχη και σημαίες. Οι λεπτομέρειες της μάχης παρουσιάζονται με οπτικοακουστικά μέσα και σε έναν ανάγλυφο χάρτη.

Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου πραγματοποιείται αναπαράσταση της μεγαλύτερης από τις πολεμικές νίκες των Ελλήνων στη μάχη Κιλκίς-Λαχανά.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-14:00 & 17:00-20:00 / Σαββατοκύριακο 8:00 – 20:00

Προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Στεγασμένο σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς, το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς συγκεντρώνει πλούσιο όγκο λαογραφικών αντικειμένων και κειμηλίων.

Στις 4 αίθουσες του μουσείου θα δείτε στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού όπως λαογραφικά αντικείμενα και κειμήλια. Η μία αίθουσα είναι αφιερωμένη στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης της οικιακής ζωής του προηγούμενου αιώνα, παρουσιάζοντας έπιπλα, κουζινικά σκεύη, διακοσμητικά και μηχανές υφαντουργίας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στρατιωτικά αντικείμενα από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και εργαλεία και εξοπλισμό των επαγγελμάτων της εποχής. Στην τρίτη αίθουσα εκτίθενται εκκλησιαστικά αντικείμενα και αντικείμενα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, ενώ στην τελευταία αίθουσα θα βρείτε μουσικά όργανα της εποχής και τα πρώτα τεχνολογικά αντικείμενα, όπως ραδιόφωνα, τηλέφωνα, γραφομηχανές και άλλα.

Στο διάδρομο του μουσείου βρίσκεται μία εντυπωσιακή συλλογή νομισμάτων και μία συλλογή έντυπου υλικού, με περιοδικά και μυθιστορήματα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Το μουσείο διαθέτει και αίθουσα προβολών, όπου λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις.

Στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν ιστορίες από το παρελθόν και αφηγήσεις από τους παππούδες τους, ενώ οι νεότεροι θα έρθουν σε επαφή με τον τρόπο ζωής του προηγούμενου αιώνα.

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη 7:00-15:00


ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, το Λαογραφικό Μουσείο Γουμένισσας οφείλει την ύπαρξή του στην πρωτοβουλία του Χρ. Αλευρά να ιδρύσει έναν εκθεσιακό χώρο που θα φιλοξενούσε την οικογενειακή του συλλογή πολύτιμων κειμηλίων.

Το Μουσείο συγκεντρώνει μία συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων από τη Γουμένισσα και την ευρύτερη περιοχή της Παιονίας.

Στο ισόγειο του μουσείου εκτίθενται παραδοσιακές φορεσιές -τοπικές, θρακιώτικες και σαρακατσάνικες- εργόχειρα, διακοσμητικά σκεύη, εκκλησιαστικά βιβλία και εικόνες, αλλά και έγγραφα από το πρώτο δημαρχείο της Γουμένισσας, του 1913.

Στους άλλους χώρους του μουσείου θα δείτε συλλογές αντικειμένων και σκευών από την καθημερινή οικιακή ζωή, εργαλεία της γεωργικής δραστηριότητας και ιστορικά κειμήλια Μακεδονομάχων.

Ημέρα λειτουργίας: Κυριακή


ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ

Ξενοδοχεία, Εστιατόρια, Μπαρ, Αξιοθέατα, Ενοικιάσεις, Δραστηριότητες και Αγορά στον τόπο προορισμού

Newsletter
Επικοινωνήστε μαζί μας
Τμήμα Τουρισμού
+30 2610 454045 (Δευ-Παρ 9:00-17:00)
Υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Ανάλυση & Σχεδίαση από Knowledge AE      © filoxeno.com

MHTE: 0414Ε70000123001
Espa Image

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.