ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Η Ερμούπολη, που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός και πρωτεύουσα της Σύρου, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο λόφους στην κορυφή των οποίων δεσπόζουν δύο εντυπωσιακές εκκλησίες, ο ορθόδοξος ναός της Αναστάσεως στο λόφο Βροντάδου και ο καθολικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο λόφο της Άνω Σύρου,συνθέτει ένα τοπίοπου κόβει την ανάσα.

Κατοικήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο και τα Ψαρά, οι οποίοι την ανέδειξαν σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και σε σπουδαίο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το ίδιο της το όνομα το πήρε άλλωστε από το θεό Ερμή, προστάτη του εμπορίου.

Η ακμάζουσα αστική τάξηπου αναπτύχθηκε τον 19ου αιώνασε συνδυασμό με το παρελθόν της Ενετοκρατείας διαμόρφωσαν την Ερμούπολη σε έναν μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένατόπο με εντελώς ιδιαίτερη αρχιτεκτονική έντονα επηρεασμένη από τη Δύση. Η πλούσια ιστορία της και η έντονη πολιτιστική της ανάπτυξη δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη και ρομαντική ατμόσφαιρα, που θα διαπιστώσετε σε κάθε γωνιά της.

Το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε την περιήγησή σας δεν είναι άλλο από τηνπελώρια μαρμαροστρωμένη πλατεία Μιαούλη. Εδώ θα δείτε το θαυμάσιας αισθητικής κτίριο του Δημαρχείου,που χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ, και λίγο πιο πέρα το εντυπωσιακό Θέατρο Απόλλων, που αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Γύρω από την πλατεία θα βρείτε πολλά καφέ και εστιατόρια καθώς και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα ξακουστά λουκούμιακαι τις φημισμένες χαλβαδόπιτεςτης Σύρου καθώς και το τυρί Σαν Μιχάλη, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί.

Κάντε μια βόλτα στην παραλία της, περιπλανηθείτε στα όμορφα σοκάκια της, θαυμάστε τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια -ιδιαίτερα στην εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια-και σκαρφαλώστε στους λόφους της, για να απολαύσετε πανέμορφη θέα προς το Αιγαίο και να τραβήξετε καταπληκτικές αναμνηστικές φωτογραφίες.

 Θέατρο Απόλλων  Θέατρο Απόλλων Βαπόρια
 
Δημαρχείο Δημαρχείο Ναός της Αναστάσεως

Στην Ερμούπολη θα βρείτε και τα κυριότερα μουσεία και αξιοθέατα του νησιού:

 • το Αρχαιολογικό Μουσείο
 • το Βιομηχανικό Μουσείο
 • το Πνευματικό Κέντρο
 • το Γυμνάσιο Σύρου, το πρώτο Γυμνάσιο του ελληνικού κράτους.
 • τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
 • το Τελωνείο
 • το Καρνάγιο
Πρώτο Γυμνάσιο Σύρου Τελωνείο

Ακόμη θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων (φεστιβάλ, συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις κ.α.), όποτε και να την επισκεφτείτε.

ΑΝΩΣΥΡΟΣ

Στο ψηλότερο σημείο της Ερμούπολης βρίσκεται ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και αποτελεί την ιστορική έδρα του νησιού, στην οποία κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του καθολικού πληθυσμού. Αμφιθεατρικά χτισμένη, με πολλά σκαλιά και στενά πλακόστρωτα σοκάκια έχει τη μορφή φρουρίου-χρήσιμου στα μεσαιωνικά χρόνια για την προστασία των κατοίκων της από τις συχνές επιδρομές πειρατών- έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και προσφέρει μια από τις ωραιότερες θέες. Στην κορυφή του λόφου υψώνεται επιβλητική η εκκλησία του Σαν Τζώρτζη, Καθολική Μητρόπολητου νησιού, χτισμένη κυριολεκτικά πάνω στον βράχο.

Άνω Σύρος Άνω Σύρος Σαν Τζώρτζης

Στον γραφικό και μοναδικό αυτόν οικισμό θα βρείτε:

 • το Ιστορικό Αρχείο της πόλης
 • την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων
 • το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
 • την πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη με την προτομή του μεγάλου ρεμπέτη
 • πολλές καθολικές εκκλησίες και μονές
Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη

Στην περιοχή υπάρχει επίσης πληθώρα από γραφικές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ, για να ολοκληρώσετε τη βόλτα σας.

ΓΑΛΗΣΣΑΣ

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Ερμούπολη βρίσκεται ο Γαλησσάς. Τη δεκαετία του 1960 αποτελούσε τόπο παραθέρισης γυμνιστών,ενώ αργότερα εξελίχθηκε στο πιο δημοφιλές θέρετρο του νησιούμε ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Εδώ θα βρείτε τη μεγαλύτερη παραλία της Σύρου με ολόχρυση άμμο. Στην άκρη της βρίσκεται ο λόφος της Αγίας Πακού με το γραφικό εκκλησάκι στην κορυφή, ενώ στην ευρύτερη περιοχή θα συναντήσετε και άλλες ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, τα ερείπια της αρχαίας Γαλησσού, το χτισμένο μέσα σε σπηλιά, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου και την πιο ήσυχη παραλία του Αρμέου.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ – ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκεται ο όρμος του Φοίνικα. Εδώ βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι των Φοινίκων, των πρώτων κατοίκων της Σύρου, στους οποίους οφείλει και το όνομά του, ενώ σήμερα αποτελεί πολυσύχναστο σταθμό ιδιωτικών σκαφών και ιστιοπλοϊκών. Γύρω του αναπτύχθηκαν ο ομώνυμος οικισμός και το αριστοκρατικό θέρετρο της Ποσειδωνίας, γνωστής και ως Ντελαγκράτσια (από την παλιά καθολική εκκλησία της MadonnaDellaGrazia). Η Ποσειδωνία είναι γεμάτη από επιβλητικές επαύλεις με ψηλούς πυργίσκους και καταπράσινους κήπους, που αποτελούσαν τις παραθεριστικές κατοικίες των μεγάλων εμπόρων της Ερμούπολης. Ανάμεσά σε αυτές ξεχωρίζει το Δημαρχιακό Μέγαρο. Στην ιδιαίτερα όμορφη αυτή μεριά του νησιού θα βρείτε δημοφιλείς παραλίες, όπως τα Κόκκινα, τις Αγκαθωπές και το Κόμητο.

ΚΙΝΙ

 

Το Κίνι είναι ένα ψαροχώρι στη δυτική ακτή της Σύρου, μόλις 9 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη. Από το μικρό και γραφικό λιμανάκι του μπορεί κανείς να πάρει καραβάκι, για να μεταβεί στις πιο απόμερες παραλίες της βόρειας πλευράς, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι παραλίες, Λωτός και Δελφίνι. Αξίζει να επισκεφτείτε το μικρό ενυδρείο του, την καθολική εκκλησία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας καθώς και το όμορφο μνημείο της Γοργόνας της Παναγιάς στο λιμάνι.

 

ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ – ΒΑΡΗ – ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ

5 χιλιόμετρα νότια της Ερμούπολης βρίσκεται η Αζόλιμνος, τουριστικός παραθαλάσσιος προορισμός με θέα τα γειτονικά νησία της Τήνου και της Μυκόνου. Στη γραφική Αζόλιμνο θα βρείτε τις καθολικές εκκλησίες της Αναλήψεως και του Αγίου Φραγκίσκου, τη μικρή αλλά όμορφη παραλία της και λίγο παραπέρα το Ακρωτήρι Φωκιότρυπα, που αποτελεί υδροβίοτοπο με πλούσια ζωή (φώκιες, κορμοράνους , μαυροπετρίτες).

Συνεχίζοντας νοτιότερα, συναντάτε τη Βάρη, οικισμό που κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια, με πολλές τουριστικές υποδομές και πολλές παραλίες γύρω της (Αχλάδι, Φάμπρικα, Σαντορινιοί). Στη Βάρη βρίσκεται το εντυπωσιακό πυργόσπιτο Γουλανδρή και το εκκλησάκι της Παναγίας με μαγευτική πανοραμική θέα.

Ανάμεσα στη Βάρη και την Ποσειδωνία θα βρείτε τον Μέγα Γιαλό. Ο οικισμός αυτός διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε καταλύματα και πλήθος μικρών παραλιών σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές και αποτελεί ιδανική βάση για να γυρίσετε το νότιο τμήμα του νησιού.

ΑΠΑΝΩ ΜΕΡΙΑ

Η Απάνω Μεριά αποτελεί το βόρειο τμήμα της Σύρου. Το ορεινό της τοπίο την κάνει να διαφέρει εντελώς από το υπόλοιπο νησί. Εδώ θα βρείτε μικρούς παραδοσιακούς οικισμούς όπως τον Μύτακα, το Παπούρι, το Ρηχωπό, το Πλατύ Βουνί, τα Χαρτιανά και τον Σαν Μιχάλη, που μοιάζουν σαν να έχουν βγει από άλλη εποχή, καθώς και τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλανδριανής και του Καστρίου. Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε παραδοσιακά εδέσματα από αγνά υλικά ντόπιας παραγωγής σε ήσυχα ταβερνάκια και να περιηγηθείτε σε σημεία, όπως η πηγή του Σύριγγα με συναρπαστική πανοραμική θέα προς τα γύρω νησιά. Στην Απάνω Μεριά θα συναντήσετε παρθένες και απόμερες παραλίες, όπως η Βαρβαρούσα, ο Αετός, η Γριά Σπηλιά και το Μαρμάρι, ιδανικές για όσους επιζητούν τη γαλήνη μακριά από το συνωστισμό των τουριστικών θερέτρων.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.