ΜΟΥΣΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζεται σε τμήμα του Δημαρχείου στην πλατεία Μιαούλη. Ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ελληνικά μουσεία. Ανάμεσα στα εκθέματά του θα βρείτε έργα πρωτοκυκλαδικής και βυζαντινής τέχνης, γλυπτά των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες της Ερμούπολης καθώς και μια ξεχωριστή έκθεση με τα ευρήματα του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα από τη Χαλανδριανή.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης στεγάζεται σε τέσσερα βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει εντυπωσιακή έκθεση με εργαλεία βυρσοδεψίας, μηχανουργίας, υαλουργίας, κλωστοϋφαντουργίας, τυπογραφίας, ναυπηγικής, λουκουμοποίας κ.α., όλα δείγματα της ακμής και της σπουδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Εδώ θα βρείτε και το περίφημο NeorionEinfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται επίσης στην Ερμούπολη. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Σύρου και περιλαμβάνει πλούσια συλλογή από εικόνες, άμφια, κοσμήματα, εκκλησιαστικά κειμήλια καθώς και έκθεση αντικειμένων κυκλαδίτικης λαογραφίας. Ακόμη στεγάζει εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης παιδιών καθώς και εκμάθησης αγιογραφίας. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παλιό σπίτι και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο ρεμπέτη. Προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, στίχοι, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό δίνουν στον επισκέπτη μια πλήρη εικόνα της ζωής του.

Ενδιαφέρον έχει και το Ινστιτούτο Κυβέλη με προσωπικά αντικείμενα της μεγάλης τραγωδού και της οικογένειάς της, που σημάδεψε το ελληνικό θέατρο. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Δείτε επίσης στην ίδια κατηγορία

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.