ΜΟΥΣΕΙΑ

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στεγάζεται σε εντυπωσιακό κτίριο του κάστρου της Χώρας, που άλλοτε λειτουργούσε ως Εμπορική Σχολή, στην οποία φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης. Η συλλογή του περιλαμβάνει ευρήματα της Νάξου και των μικρών Κυκλάδων που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (5.300 π.Χ. – 5ος αιώνας μ.Χ.). Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια, δείγματα της καταπληκτικής κυκλαδικής γλυπτικής. Επιπλέον, εκτίθενται δείγματα κεραμικής τέχνης της ύστερης μυκηναϊκής περιόδου, χρυσά, αργυρά και χάλκινα κτερίσματα, γυάλινα αντικείμενα των ρωμαϊκών χρόνων, τμήματα αγαλμάτων και σαρκοφάγων, ορειχάλκινα όπλα και εργαλεία κ.α. Τέλος, στην όμορφη ταράτσα του μουσείου εντυπωσιάζει το ψηφιδωτό που απεικονίζει μια ημίγυμνη γυναικεία μορφή να ιππεύει ένα θαλάσσιο τέρας.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Σε έναν επιβλητικό πύργο με μαγευτική θέα, τον μοναδικό που σώζεται ως σήμερα στο κάστρο της Χώρας, στεγάζεται το Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε έκθεση βυζαντινής γλυπτικής από τη Νάξο και τις Κυκλάδες της περιόδου μεταξύ 7ου και 12ου αιώνα. Ακόμη, διαθέτει πληροφοριακό υλικό για όλα τα βυζαντινά μνημεία του νησιού και για τον τρόπο δουλειάς των μαρμαρογλυπτών στα βυζαντινά χρόνια.

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στεγάζεται στο αρχοντικό DellaRocca-Barozzi στο κάστρο της Χώρας. Στα δωμάτιά του εκτίθενται έπιπλα και οικιακά αντικείμενα, φορεσιές και οπλισμός της εποχής της Ενετοκρατείας, καθώς και πίνακες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή των ευγενών. Επίσης, στο χώρο του μουσείου λαμβάνουν χώρα μουσικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.