ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΔΗΛΙΟ

Βόρεια της Παροικιάς, στην κορυφή ενός λόφου απέναντι από τη Δήλο, βρίσκεται ιερό αφιερωμένο στον Δήλιο Απόλλωνα. Χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και περιλαμβάνει έναν περίβολο με βωμό, έναν ναό αφιερωμένο στην Αρτέμιδα, αδελφή του Απόλλωνα και έναν μικρό χώρο όποου γίνονταν συμπόσια. Στον ναό έστεκε ένα γιγάντιο μαρμάρινο άγαλμα της Αρτέμιδος, που σήμερα εκτίθεται στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάρου.

 

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Νότια της Παροικιάς, στο δρόμο προς Αγία Αννα βρίσκεται το Ασκληπιείο, ιερό αφιερωμένο στην λατρεία του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής. Κτίστηκε τον 4ο αιώνα δίπλα σε μια πηγή και αποτελούνταν από ένα κτίσμα με βωμό στο κέντρο, δύο ημικυκλικές εξέδρες και δύο μαρμάρινες δεξαμενές. Στο Ασκληπιείο βρέθηκε ακέραιος ένας κούρος, που σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου. Πολύ κοντά βρισκόταν και ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα, από τον οποίο σήμερα σώζονται μόνο τα θεμέλια.

 

ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς, κοντά στο λιμάνι, ήρθε στο φως το 1983 ένα από τα σπουδαιότερα αρχαία νεκροταφεία. Χρησιμοποιούνταν από τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ. Περιλαμβάνει τάφους και ταφικά μνημεία από όλες τις περιόδους χρήσης του. Ξεχωρίζουν το «πολυάνδριο», ένας ομαδικός τάφος γεωμετρικής περιόδου, καθώς και μαρμάρινες τεφροδόχοι, μνημειακές κατασκευές με βάθρα και επιτύμβιες στήλες του 5ου αιώνα και μαρμάρινες σαρκοφάγοι των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Το νεκροταφείο έχει διαμορφωθεί σήμερα ως αρχαιολογικό πάρκο, ενώ διαθέτει εκθετήριομεαναπαραστάσεις ταφών, αντικείμενα που βρέθηκαν και φωτογραφικό υλικό της ανασκαφής.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Έξω από το μικρό χωριό Μαράθι εντοπίζονται τα αρχαία λατομεία της Πάρου. Εκεί εξορυσσόταν από την πρωτοκυκλαδική περίοδο ως και τα τέλη του 19ου αιώνα το περιζήτητο παριανό μάρμαρο, ο λυχνίτης, που διακρινόταν για την καθαρότητα και διαύγειά του. Μπορείτε να τα επισκεφτείτε και να δείτε τους διαδρόμους, τις στοές και τις επιγραφές αρχαίων καλλιτεχνών.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.