ΜΟΥΣΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΟΥ

Βρίσκεται στην Παροικιά, ακριβώς δίπλα στο Γυμνάσιο της Παροικιάς, και είναι το σημαντικότερο μουσείο της Πάρου και ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στη χώρα. Στη συλλογή του συγκαταλέγονται εθέματα από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια. Ανάμεσα στα εκθέματά του ξεχωρίζουν τα αγάλματα της Νίκης της Πάρου, της Γοργούς και της Αρτέμιδος από το Δήλιο. Στις προθήκες του θα βρείτε επίσης κυκλαδικά ειδώλια, ανάμεσα στα οποία διακρίνεται αυτό της «χοντρής κυρίας» που αποτελούσε σύμβολο γονιμότητας, κτερίσματα από το αρχαίο νεκροταφείο, αμφορείς και αγγεία από το αρχαίο εργαστήριο κεραμεικής και ανάγλυφες πλάκες από το Ηρώο του Αρχίλοχου. Στον υπαίθριο χώρο του εκτίθενται, επίσης, τεφροδόχοι και σαρκοφάγοι από το αρχαίο νεκροταφείο και ψηφιδωτά ελληνιστικής περιόδου που βρέθηκαν κάτω από την Εκατονταπυλιανή.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Βρίσκεται στην Παροικιά, στο χώρο της Εκατονταπυλιανής. Στον κύριο χώρο του εκτίθενται κυρίως εικόνες της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Στο μικρό του παρεκκλήσι θα βρείτε ξυλόγλυπτα, ενώ στην τρίτη αίθουσά του εκτίθενται άμφια, πόρπες, εκκλησιαστικά κειμήλια και ο ξυλόγλυπτος επιτάφιος της Εκατονταπυλιανής. Ακόμη εκτίθενται σε δύο μικρότερες αίθουσες λίγα έργα αργυροχοΐας μέσα σε ειδικές προθήκες.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό παριανό σπίτι και διαθέτει πλούσια συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές από την Πάρο αλλά και όλη την Ελλάδα. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης και φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει την Πάρο του παρελθόντος. Το μουσείο είναι ανοικτό από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ

Στεγάζεται σε ένα όμορφο ανακαινισμένο νεοκλασικό στην Μάρπησσα και ιδρύθηκε το 1991 μετά το θάνατο του Παριανού γλύπτη Νίκου Περαντινού. Διαθέτει πέντε αίθουσες στις οποίες εκτίθενται έργα του. Ο Νίκος Περαντινός σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι και το 1964 δημιούργησε εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής στην Αγία Άννα, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση στην τέχνη της γλυπτικής στο νησί.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΠΕΝΕΤΟΥ ΣΚΙΑΔΑ

Ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο που στεγάζεται στο κτήμα «Σκορπιός» στις Αλυκές. Σε αυτό θα θαυμάσετε την ιστορία των Κυκλάδων σε μινιατούρες, φιλοτεχνημένες από τοναυτοδίδακτο καλλιτέχνη Μπενέτο Σκιαδά. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ένας μικρός στόλος με πιστά αντίγραφα πολεμικών και εμπορικών πλοίων και καϊκιών καθώς και μνημεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Στον υπαίθριο χώρο εντυπωσιάζουν οι μικρογραφίες της Παναγίας της Τήνου, του καταδρομικού «Έλλη», του κάστρου της Παροικιάς και πολλά άλλα.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.