ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΙΤΡΙΑΝΗΣ

Η Κιτριανή είναι ένα μικρό βραχώδες ακατοίκητο νησάκι νότια της Σίφνου. Η εκκλησία της Παναγίας της Κιτριανής είναι το μοναδικό κτίσμα πάνω στο νησί και αποτελεί το αρχαιότερο εκκλησιαστικό μνημείο της Σίφνου, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα. Η πρόσβαση είναι εφικτή με σκάφος από τα κοντινά λιμανάκια του Βαθιού και Πλατύ Γιαλού.

 

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Στο δρόμο προς το Βαθύ, στο πλάτωμα του λόφου του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται Μυκηναϊκή Ακρόπολη του 13ου π.Χ αιώνα. Οι ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους, ιερό, ερείπια οικοδομημάτων, δρόμους, σύστημα διαχείρισης υδάτων και άλλα κινητά ευρήματα που αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση του νησιού από την προϊστορική εποχή μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος ενώ λειτουργεί και εκθετήριο με ευρήματα των ανασκαφών.

 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΥΡΓΟΙ

Στη Σίφνο βρίσκονται διάσπαρτοι εβδομήντα έξι αρχαίοι πύργοι. Είναι όλοι στρογγυλοί και χτίστηκαν μεταξύ 6ου και 3ου αιώνα π.Χ., την περίοδο που το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Οι έρευνες των αρχαιολόγων δείχνουν ότι οι περισσότεροι ήταν διώροφοι και διέθεταν διαχωριστικούς τοίχους στο εσωτερικό τους. Αρχικά χτίζονταν κοντά στα ορυχεία, αλλά αργότερα χτίζονταν και κοντά σε καλλιεργήσιμες περιοχές και στρατηγικές θέσεις και χρησίμευαν ως φυλάκια, παρατηρητήρια, καταφύγια κατά τη διάρκεια επιδρομών αλλά και ως αποθηκευτικοί χώροι. Οι κάτοικοι του νησιού είχαν αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα επικοινωνίας των πύργων με τις ακροπόλεις αλλά και μεταξύ των πύργων καθεαυτών χρησιμοποιώντας σήματα κατόπτρων και καπνού.  Σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση ο Άσπρος Πύργος στον Παντοκράτορα (6ος π.Χ. αιώνας), ο Μαύρος Πύργος στα Εξάμπελα (5οςπ.Χ. αιώνας) και ο Πύργος στου Καδέ (4ος π.Χ. αιώνας). Κάθε χρόνο την Κυριακή της Πεντηκοστής (παραμονή Αγίου Πνεύματος) οι ντόπιοι αναβιώνουν το αρχαίο έθιμο των σημάτων καπνού, ανάβοντας φωτιές σε όλους τους πύργους του νησιού.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.