ΜΟΥΣΕΙΑ

Η πόλη της Αθήνας προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για όσους αγαπάτε τα μουσεία, όπου μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα της αρχαιότητας, σύγχρονα έργα τέχνης, τεχνολογικές ανακαλύψεις, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και πολλά άλλα. Εδώ θα βρείτε τις δημοφιλέστερες επιλογές, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να τις θαυμάσουν.

Ξεκινώντας από ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως, επισκεφτείτε το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Στο μουσείο στεγάζεται κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, που είναι κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και των πρώιμων Βυζαντινών χρόνων. Εξίσου σημαντικό μουσείο στον τομέα της αρχαίας τέχνης είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας. Περιλαμβάνει συλλογές όλων των πολιτισμών που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την προϊστορική εποχή ως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.

Μουσείο της πιο πρόσφατης ιστορίας αποτελεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με αντικείμενό του την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ανάδειξη της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής εξέλιξης του Ελληνισμού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας έως τη σημερινή εποχή. Από το 1960, το Μουσείο στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου. Παράλληλα, έχοντας συμπληρώσει 100 χρόνια από την ίδρυσή του, εξίσου σημαντικό είναι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας και έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 25.000 εκθέματα από τον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο.

Για τους λάτρεις της τέχνης, επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και αποτελεί το μοναδικό κρατικό μουσείο στην Αθήνα με αντικείμενο τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία. Αντίστοιχης πολιτιστικής αξίας είναι το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της Ελληνικής ιστορίας και τέχνης από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται επίσης έργα Ασιατικής και Κοπτικής τέχνης. Το μουσείο έχει ανοίξει και νέα παραρτήματα, όπως το Κτίριο της Οδού Πειραιώς που στεγάζει τα αρχεία της Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, το νέο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα και την Οικία της Πηνελόπης Δέλτα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα ασχολείται με τη στέγαση αντικειμένων και την προβολή των αρχαίων πολιτισμών των Κυκλάδων και της Κύπρου. Τα σημαντικότερα εκθέματά του είναι του Κυκλαδίτικου πολιτισμού από την 3η χιλιετία π.Χ. H Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου είναι μουσείο εικαστικών τεχνών που ιδρύθηκε το 1900 και καλύπτει την περίοδο καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ελληνικό χώρο από τα μεταβυζαντινά χρόνια μέχρι το σήμερα. Συνδέεται με την Εθνική Γλυπτοθήκη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης, συγκεντρώνοντας πάνω από 15.000 έργα.

Το 1964 ιδρύθηκε το Πολεμικό Μουσείο με σκοπό τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων, καθώς και την τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας της χώρας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι και το σήμερα. Αντίστοιχης σημασίας είναι και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο το 1984 και το μετέφερε στο Φάληρο.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1964 και ήταν το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου βρίσκονται βοτανικά εκθέματα, έντομα, θηλαστικά και πτηνά κατανεμημένα σε διαφόρους βιοτόπους, ερπετά και αμφίβια μαλάκια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων, από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο. Ομοίως, το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του και παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος καθώς και την κατασκευή, διάδοση, χρήση και εικονογραφία των νομισμάτων. Στην έκθεση εκθέτονται νομίσματα της Ελληνιστικής περιόδου, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της Μεσαιωνικής αλλά και της νεότερης εποχής.

Αντιστοίχως, αξίζει να επισκεφτείτε και πολλά ακόμα μουσεία που πλουτίζουν τη πόλη με την πολιτιστική τους αξία, όπως το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Θεατρικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το Κέντρο Παραδοσιακής Τέχνης και Λαογραφίας, το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, το Μουσείο Αφής, το Μουσείο Θεάτρου Σκιών, το Φιλοτελικό Μουσείο και πολλά πολλά ακόμα.

Επισκεφτείτε την Αθήνα και ελάτε σε επαφή με τη μακρά πολιτιστική της κληρονομιά.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.