ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

Η αρχαία πόλη της Θήρας βρίσκεται πάνω από το Καμάρι στην κορυφή του Μέσα Βουνού σε υψόμετρο 396 μ. Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους με αρχηγό τον Θήρα και κατοικήθηκε μέχρι τα πρωτοβυζαντινά χρόνια. Από την εποχή της ίδρυσής του μέχρι και το τέλος της αρχαιότητας αποτέλεσε το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης-κράτους της Θήρας. Οι ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στο φως μεταξύ άλλων αρχαία Αγορά, βασιλική στοά, νεκροταφείο, Γυμνάσιο εφήβων, ναό του Διονύσου, το τέμενος του Αρτεμίδωρου, αρχαίο θέατρο καθώς επίσης και κινητά ευρήματα που βρίσκονται στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης.

 

 

ΑΚΡΩΤΗΡΙ

Στο Ακρωτήρι βρίσκεται προϊστορικός οικισμός που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού 15 χλμ. από τα Φηρά. Οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι ξεκίνησαν το 1967 και έφεραν στο φως τον οικισμό. Οι πρώτες εγκαταστάσεις χρονολογούνται στην Ύστερη Νεολιθική Εποχή, ενώ ο οικισμός υπήρξε από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και στη συνέχεια επεκτάθηκε και αναδείχθηκε σε σπουδαίο αστικό κέντρο κατά την Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Καταλάμβανε έκταση 200 στρεμμάτων και διέθετε άρτια πολεοδομική οργάνωση, αποχετευτικό σύστημα και πολυώροφα κτίρια με περίτεχνες τοιχογραφίες και πλούσια επίπλωση. Οι κάτοικοί του διατηρούσαν δεσμούς και εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Συρία. Στα τέλη του 17ου αιώνα π.Χ. ο οικισμός εγκαταλείφθηκε λόγω ισχυρών προσεισμών, ενώ με την έκρηξη του ηφαιστείου που ακολούθησε τα ηφαιστειακά υλικά κάλυψαν εξολοκλήρου τον οικισμό, όπως και όλο το νησί, προστατεύοντας ως σήμερα τα κτίρια και το εσωτερικό τους. Ο χώρος σήμερα είναι επισκέψιμος ενώ πολλά κινητά ευρήματα από αυτόν μπορείτε να θαυμάσετε και στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά.

 

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο που ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου. Η περίφημη καταστροφική «Μινωική Έκρηξη» του 1613 π.Χ. αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά γεγονότα των τελευταίων χιλιετιών. Τότε ήταν που ανατινάχτηκε ο κεντρικός κρατήρας του άλλοτε στρογγυλού νησιού της Σαντορίνης (της «Στρογγύλης» όπως ονομαζόταν τότε) και δημιουργήθηκε η Καλντέρα, ενώ τα παλιρροιακά κύματα που προκλήθηκαν από την έκρηξη έφτασαν μέχρι την Κρήτη καταστρέφοντας κέντρα του μινωικού πολιτισμού.  Σήμερα μπορείτε να επισκεφτείτε με καραβάκια το ηφαιστειακό πλέγμα της Σαντορίνης. Στη Νέα Καμμένη μπορεί κανείς να περπατήσει μέχρι τον κρατήρα. Το μονοπάτι είναι αρκετά ανηφορικό και το έδαφος σαθρό, όμως η θέα προς την Καλντέρα και τα χωριά της Σαντορίνης θα σας αποζημιώσει. Στην Παλαιά Καμμένη θα βρείτε θερμές πηγές στις οποίες μπορείτε να κολυμπήσετε. Η θερμοκρασία είναι συνήθως 5 βαθμούς υψηλότερη από αυτή της υπόλοιπης θάλασσας και η μυρωδιά του θειαφιού είναι έντονη. Συνήθως τα καραβάκια συνεχίζουν περνώντας από το Ασπρονήσι, τη Θηρασιά και πλέοντας κατά μήκος της Καλντέρας προσφέροντας όμορφη θέα προς τη Σαντορίνη.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.