ΜΟΥΣΕΙΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗΣ ΘΗΡΑΣ

Από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας, βρίσκεται στα Φηρά και παρουσιάζει την πορεία του νησιού στα προϊστορικά χρόνια. Στις μόνιμες εκθέσεις του περιλαμβάνονται ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου όπως έργα νεολιθικής και πρωτοκυκλαδικής κεραμικής, πρωτοκυκλαδικά ειδώλια και αγγεία, κείμενα και εικόνες που παρουσιάζουν τις ανασκαφές στο νησί, μικρή έκθεση σχετικά με τη γεωλογική ιστορία του και παρουσίαση του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου. Μάλιστα το μουσείο μπορεί να θεωρηθεί και προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου μιας και στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές.
 
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

Βρίσκεται στα Φηρά κοντά στις εγκαταστάσεις του τελεφερίκ. Φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή περίοδο και κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια από τη Γεωμετρική μέχρι και την Ελληνιστική περίοδο. Ανάμεσα στα εκθέματά του ξεχωρίζει ένας αμφορέας του 7ου αιώνα π.Χ. με πλούσια γεωμετρική διακόσμηση, η τεράστια ηφαιστειακή πέτρα βάρους 480 κιλών καθώς και τα ευρήματα του νεκροταφείου της Αρχαίας Θήρας.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΙΓΝΟΥ

Στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα που βρίσκεται στο Κοντοχώρι, 1 χλμ. έξω από τα Φηρά. Ιδρύθηκε από τον Εμμανουήλ Λιγνό, νομικό, δημοσιογράφο και διευθυντή της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα». Στα δωμάτιά του αποτυπώνεται η εικόνα του παραδοσιακού σπιτιού ενώ έχουν διαμορφωθεί επίσης υπόσκαφο σπίτι, κάναβα, σπηλιά που ήταν παλιό ορυχείο ελαφρόπετρας, παραδοσιακό καφενείο και εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων με τα αυθεντικά τους αντικείμενα.
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΑΣ

Ιδρύθηκε το 1956 στην Οία από τον καπετάνιο Αντώνη Δακορώνια και μεταστεγάστηκε το 1990 σε ένα όμορφο καπετανόσπιτο του οικισμού. Η έκθεσή του παρουσιάζει τη ναυτική ιστορία της Σαντορίνης και περιλαμβάνει άγκυρες, ακρόπρωρα, ναυτικές κασέλες, εξάντες, εξαρτήματα ναυτιλιακού εξοπλισμού και πολλά άλλα αντικείμενα της ναυτιλίας κυρίως από τον 19ο αιώνα.

 

 

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.