ΜΟΥΣΕΙΑ

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πολλά μουσεία, τα οποία συγκεντρώνουν σημαντικά και ενδιαφέροντα εκθέματα και αξίζει να τα επισκεφτείτε.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί εκθέματα, τα οποία προέρχονται από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας. Στεγάζει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαιοτήτων της Μακεδονίας, από την προϊστορική περίοδο έως τη ρωμαϊκή εποχή και αποτελείται από επτά ενότητες που συνθέτουν την εκθεσιακή πρόταση του Μουσείου, μέσω της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή έργων και κειμηλίων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, η οποία χωρίζεται σε θεματικές ενότητες, έτσι ώστε, να μπορεί ο επισκέπτης να σχηματίσει πλήρη εικόνα για ορισμένες όψεις του πολιτισμού του Βυζαντίου. Πέρα από τα εκθέματα, το ίδιο το κτίριο θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα.

Μουσείο Λευκού Πύργου

Ο Λευκός Πύργος αποτελεί το μουσείο της πόλης της Θεσσαλονίκης, αφού από το 2008 στεγάζει τη μόνιμη έκθεση που αφορά τις όψεις της ιστορίας της πόλης από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι και το σήμερα.

Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς

Η Ρωμαϊκή Αγορά αποτελεί ένα υπαίθριο μουσειακό χώρο, ο οποίος στεγάζει τα ευρήματα. Το μουσείο της Ρωμαϊκής Αγοράς φιλοξενείται στο υπόγειο κτίριο που κατασκευάστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό στο δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και χωρίζεται σε τρεις βασικές αρχιτεκτονικές ενότητες: τον προθάλαμο - χώρο εισόδου, την κεντρική αίθουσα με τους δύο πλευρικούς διαδρόμους και την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του τότε Ελληνικού Προξενείου. Περιλαμβάνει επτά αίθουσες, όπου προβάλλονται οι κυριότερες φάσεις της μακεδονικής ιστορίας του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, και στο υπόγειο υπάρχουν διοράματα με αντιπροσωπευτικές σκηνές της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα.

Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

Το λαογραφικό μουσείο συγκεντρώνει εκθέματα του παραδοσιακού λαϊκού πολιτισμού της Βορείου Ελλάδος. Οι συλλογές του φτάνουν τα 20000 αντικείμενα και αφορούν δραστηριότητες, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, αλλά και παραδοσιακές τεχνικές, όπως η υφαντική, η ραπτική, η κεντητική, η μεταλλοτεχνία, η ξυλοτεχνία και η κεραμική.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζει μια από της σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης με σημαίνουσα τη συλλογή του Γεώργιου Κωστάκη, η οποία αποτελείται από έργα καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας. Το μουσείο διοργανώνει, επίσης, εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης και, παράλληλα, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, θεάτρου και μουσικής.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και καλύπτει όλους τους τομείς της σύγχρονης τέχνης, στεγάζοντας 2000 έργα και μια πλούσια βιβλιοθήκη.

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μανόλης Ανδρόνικος»

Το Μουσείο «Μανόλης Ανδρόνικος» εκθέτει οικογενειακά κειμήλια προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντά, καραμανλίδικα ευαγγέλια, βιβλία, φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές από τη Μικρά Ασία. Ειδικά για το μουσείο, φιλοτεχνήθηκε και το κέρινο ομοίωμα του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, έργο της γλύπτριας Ζέφης Αθανασοπούλου και του ζωγράφου Γεώργιου Δρόσου.

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Κάζα Μπιάνκα)

Η Κάζα Μπιάνκα ή Βίλα Μπιάνκα είναι πολυτελής κατοικία στη Θεσσαλονίκη, η οποία χτίστηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα, και στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης με συλλογές χαρακτικών, εικόνων, έργων Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών, έργων Νεοελληνικής Τέχνης και έργων του Νικολάου Γύζη.

Μουσείο Ατατούρκ

Το Μουσείο Ατατούρκ στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Αποτελείται από δύο ορόφους, όπου στον πρώτο όροφο βρίσκεται το σαλόνι για τους ξένους, το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ, το καθιστικό και η κουζίνα. Ο δεύτερος όροφος περιλαμβάνει το δωμάτιο στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, το 1881. Σε άλλο δωμάτιο εκτίθενται τα προσωπικά αντικείμενά του και στον τοίχο είναι κρεμασμένα έγγραφα από το σχολείο του.

Εβραϊκό Μουσείο

Στο μουσείο παρουσιάζεται η μόνιμη έκθεση «Θεσσαλονίκη: Μητρόπολη του Σεφαραδισμού», με στοιχεία για την ιστορία των Εβραίων στην πόλη, όπως επίσης, και για τις δραστηριότητές τους. Επίσης, ο επισκέπτης παρακολουθεί τη συμβολή των Εβραίων στην οικονομική ανάπτυξη, μέσα από τα εκθέματα, την κοινωφελή δραστηριότητά τους και τα βιβλία τους. Υπάρχει, επίσης, φωτογραφική έκθεση με θέμα το Ολοκαύτωμα.

Μουσείο Κρύπτης Ναού Αγίου Δημητρίου

Στην κρύπτη του Ναού του Αγίου Δημητρίου λειτουργεί μουσειακή έκθεση από γλυπτή διακόσμηση του ναού κατά τις διάφορες φάσεις της ιστορίας του. Εκτίθενται τμήματα του μαρμάρινου κιβωρίου που περιείχε τη λάρνακα του Αγίου, θωράκια του 6ου - 7ου αιώνα, σχέδια και παλιές φωτογραφίες του ναού.

Σιδηροδρομικό Μουσείο

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο περιλαμβάνει ιστορικά τεκμήρια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα, όπως ένα χάρτη με σημειωμένες όλες τις ελληνικές σιδηροδρομικές γραμμές, στολές των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο, εργαλεία, προσωπικά αντικείμενα, τεχνικά εγχειρίδια και λεπτομερή στοιχεία για παλαιές ατμομηχανές. Στην αυλή του μουσείου εκτίθεται ένα βαγόνι-εστιατόριο του φημισμένου Οριάν Εξπρές, το οποίο είναι ανοικτό για τους επισκέπτες.

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 10.000 κειμήλια που σχετίζονται με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος. Στα εκθέματα βλέπουμε μεταξύ άλλων στολές όλων των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και όπλα εποχής, φωτογραφίες, χάρτες, λιθογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, επιστολικά δελτάρια και παράσημα, ενώ παράλληλα, στεγάζει την πιο ολοκληρωμένη συλλογή ταγμάτων αριστείας και στρατιωτικών μεταλλίων στην Ελλάδα.

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το Τελλόγλειο είναι πολυχώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η αρχική δωρεά των Τέλλογλου αριθμεί περισσότερα από 5000 έργα τέχνης από ποικίλους πολιτισμούς. Αποτελείται κυρίως από έργα ζωγραφικής και περιλαμβάνει επιπλέον ελληνιστικά και ρωμαϊκά αγγεία, εδώλια της ελληνιστικής εποχής, κομμάτια κινεζικής και αραβικής τέχνης και περσικές μινιατούρες. Σημαντικό κομμάτι της συλλογής είναι τα έργα σημαντικών Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον 19ο και 20ό αιώνα, όπως γλυπτά, λάδια, σχέδια, χαρακτικά και ακουαρέλες.

Μουσείο Κινηματογράφου

Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι το μοναδικό μουσείο κινηματογράφου στην Ελλάδα. Στο μουσείο φιλοξενούνται διάφορα κινηματογραφικά αντικείμενα από τη συλλογή του Νίκου Μπιλιλή, ένα πλούσιο κινηματογραφικό αρχείο και μια συλλογή από γιγαντοαφίσες. Επίσης, στο χώρο του μουσείου υπάρχει και η αίθουσα προβολών Τάκης Κανελλόπουλος, όπου προβάλλονται ταινίες από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Γνωστό και ως Αθλητικό Μουσείο, περιλαμβάνει εκθέματα και παρουσιάσεις σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την άθληση. Σκοπός του Μουσείου, είναι η συλλογή, διατήρηση, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας του αθλητισμού καθώς και η προαγωγή του αθλητισμού σε άτομα όλων των ηλικιών.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.