ΜΟΥΣΕΙΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου χτίστηκε το 1900-1902 στο παλιό λιμάνι, στη θέση Σκαμνάκι με δαπάνη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Αρχικά ήταν ένα νεοκλασικό κτίριο, που προοριζόταν να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα 5ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στο γειτονικό νησί της Ρήνειας, όπου είχαν μεταφερθεί όλα τα οστά από τη Δήλο μετά από εντολή του Πεισίστρατου για την κάθαρση του ιερού νησιού του Απόλλωνα. Το κτίριο ανακαινίστηκε το 1934, παίρνοντας τη σημερινή μορφή του που παραπέμπει σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, ενώ το 1972 προστέθηκε σε αυτό η μεγάλη ανατολική του αίθουσα.
Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει τα ευρήματα του «Βόθρου της Καθάρσεως» της Ρήνειας, αγγεία προϊστορικών έως υστεροελληνιστικών χρόνων, επιτύμβιες στήλες και τεφροδόχους από τη Ρήνεια, αγγεία που βρέθηκαν στη Μύκονο, μικροαντικείμενα και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων καθώς και μια πλούσια συλλογή από κυκλαδίτικα κεραμικά της γεωμετρικής εποχής. Το πιο εντυπωσιακό από τα ευρήματα της Μυκόνου είναι αναμφίβολα ο «Πίθος της Μυκόνου», ένας μεγάλος πιθαμφορέας του 7ου π.Χ. αιώνα με πλούσιες αναπαραστάσεις από την άλωση της Τροίας, κατανεμημένες σε ζώνες. Στην κεντρική ζώνη αναπαρίσταται η είσοδος των Αχαιών στην Τροία μέσα στο Δούρειο Ίππο.
Είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας και επίσημων αργιών από τις 08:30 έως τις 15:00.
ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Βρίσκεται στα Τρία Πηγάδια και στεγάζεται σε παλιό κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κτίριο του 19ου αιώνα που ανήκε στον πλοίαρχο Νικόλαο Σουρμελή. Στα εκθέματά του περιλλαμβάνονται μια μεγάλη συλλογή ομοιωμάτων κωπήλατων, ιστιοφόρων και ατμήλατων πλοίων που έπλεαν στο Αιγαίο από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, πλούσια συλλογή χαρτών, χαρακτικών, αρχαίων νομισμάτων, σταθμών, οργάνων πλοήγησης και αμφορέων. Στον κήπο του μουσείου θα συναντήσετε μια συλλογή ομοιωμάτων αρχαίων επιτύμβιων στηλών με θαλασσινά θέματα, καθώς και τον πυργίσκο με τον μηχανισμό του φάρου του Αρμενιστή.
Ανοιχτό από Απρίλιο μέχρι Οκτώβρη καθημερινά από τις 10:30 έως τη 13:00 και από τις 18:30 έως τις 21:00.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ
Βρίσκεται στη θέση κάστρο, δίπλα στην Παραπορτιανή και στεγάζεται σε παλιό καραβοκυραίικο σπίτι.
Στις έξι αίθουσές του θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε συλλογές παλαιών παραδοσιακών επίπλων, λαϊκών κεραμικών, βυζαντινών εικόνων, παλαιών διακοσμητικών πιάτων και αναμνηστικών. Ακόμη, περιλαμβάνει συλλογές κεντημάτων και υφαντών, κλειδιών, μέτρων και σταθμών, μοντέλων πλοίων καθώς και ένα μεγάλο αρχείο εντύπων, φωτογραφιών, χαρτών αλλά και μια βιβλιοθήκη.
Είναι ανοιχτό από Απρίλιο μέχρι Οκτώβρη από τις 16:30 έως τι 20:30 καθημερινά εκτός Κυριακής.
ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΛΕΝΑΣ
Βρίσκεται στα Τρία Πηγάδια της χώρας και αποτελεί παράρτημα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου. Πρόκειται για ένα τυπικό μεσοαστικό μυκονιάτικο σπίτι του 19ου αιώνα και πήρε το όνομά του από την τελευταία ιδιοκτήτριά του Λένα Σκριβάνου.
Είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της περιόδου, μονοώροφο με μια μεγάλη σάλα με καμάρα στο κέντρο της για τη στήριξη της οροφής, δύο μικρότερα δωμάτια στο βάθος, βοηθητικούς χώρους καθώς και δύο μικρές αυλές, στη μία από τις οποίες υπάρχει ένα εντυπωσιακό ομοίωμα περιστεριώνα.
Στο εσωτερικό θα θαυμάσετε παλιά έπιπλα, παραδοσιακά αλλά και ευρωπαϊκά, διακοσμητικά (κεντήματα, καθρέφτες, γκραβούρες κ.α.) καθώς και κομμάτια της οικοσκευής, όλα στην οργανική τους θέση.
ΑΓΡΟΤΟΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ
Ιδρύθηκε το 1984 με αφορμή το 1ο Συμπόσιο Λαογραφικών Μουσείων Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τότε στη Μύκονο με στόχο να διασώσει το στοιχείο της αγροτικής νησιωτικής Ελλάδας. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο που περιλαμβάνει στα εκθέματά του τον μύλο του Μπόνη και νεότερες εγκαταστάσεις τριγύρω του ,όπως το αλώνι, ο περιστερώνας και ο φούρνος.
Στο Αγροτομουσείο Μυκόνου μπορείτε να δείτε εργαλεία και μηχανήματα της προβιομηχανικής και πρωτοβιομηχανικής περιόδου, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.