ΙΟΣ el

Τοποθετημένη ανάμεσα στην Πάρο, την Ηρακλειά, τη Σαντορίνη και τη Σίκινο, η Ίος αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των ξέφρενων διακοπών και όχι μόνο!

Πήρε το όνομά της από τα ία, λουλούδια που φύτρωναν στο νησί, αλλά πιθανολογείται και ότι χρωστάει την ονομασία της στους Φοίνικες που την αποίκησαν. «Ίος» στα φοινικικά σημαίνει «σωρός από πέτρες». Παρότι μικρό νησί, διαθέτει μακρά και πλούσια ιστορία, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού της στο λόφο του Σκάρκου. Λόγω της στρατηγικής της θέσης αποικίστηκε από τους Μινωίτες, ύστερα από τους Αχαιούς, τους Φοίνικες και αργότερα από τους Ίωνες. Κατά τον Ηρόδοτο, στην Ίο, πατρίδα της μητέρας του, Κλυμένης, είναι θαμμένος ο Όμηρος.

Στα χρόνια μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πέρασε στα χέρια των Ενετών και αργότερα των Τούρκων, ενώ υπήρξε άνδρο και Γάλλων πειρατών για πολλά χρόνια. Ακόμη, στις αρχές του 15ου αιώνα ο Μάρκος Κρίσπος εποίκησε το νησί με Αλβανούς, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών. Η πλούσια ιστορία του νησιού που αποτέλεσε σταυροδρόμι τόσων πολιτισμών ανά τους αιώνες κορυφώνεται με την ενεργή συμμετοχή του στην Επανάσταση του 1821. Λαμπρή προσωπικότητα και μέγας ευεργέτης του νησιού υπήρξε ο Φιλικός και μετέπειτα πρώτος Υπουργός Παιδείας της χώρας, Σπύρος Βαλέτας.

Με τη μισή σχεδόν ακτογραμμή της να αποτελείται από ολόχρυσες αμμουδιές, ύπαιθρο στην οποία θα συναντήσετε 365(!) εκκλησίες – μία για κάθε μέρα του χρόνου - αλλά και με ισάριθμα μπαρ και με μια Χώρα η οποία έχει κυρηχθεί διατηρητέα ως παραδοσιακός κυκλαδίτικος οικισμός, η Ίος θα σας σαγηνεύσει με τις ομορφιές και τις αντιφάσεις της και θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη σας.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.