ΓΕΝΙΚΑ el

Τα Καλάβρυτα και η αδάμαστη ομορφιά τους

Χτισμένα σε ύψος 735 μ., στα Αροάνια Όρη, τα Καλάβρυτα αποτελούν σημείο αναφοράς πολλών επισκεπτών. Η μικρή αυτή κωμόπολη του νομού Αχαΐας, εκτός από τη φυσική ομορφιά που την περιβάλλει, φέρει μεγάλο ιστορικό υπόβαθρο αφού αποτέλεσε έναν από τους πιο γνωστούς μαρτυρικούς τόπους στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λόγω της κομβικής τοποθεσίας τους, τα Καλάβρυτα μπορούν να θεωρηθούν ως ένας από τους πιο προσιτούς προορισμούς, δεδομένου ότι από την Αθήνα απέχουν μόνο 2,5 ώρες. Αυτός είναι και ένας λόγος που η κωμόπολη σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες αναπτύχθηκε ριζικά και η τοπική κοινότητα εκμεταλλεύτηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τον φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο. Το Μέγα Σπήλαιο και η Μονή της Αγίας Λαύρας είναι δύο από τα βασικότερα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής, καθώς στο δεύτερο λέγεται πως ήταν ο τόπος που ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Λόγω του υψηλού υψομέτρου, τα Καλάβρυτα είναι κυρίως ένας αγαπημένος χειμερινός προορισμός. Δραστηριότητες, όπως το snowboard, το snowmobile και το σκι παρέχονται στο χιονοδρομικό κέντρο, σε απόσταση 14 χλμ. από τον οικισμό. Ακόμα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το φυσικό πλούτο κάνοντας τη περιήγηση τους γύρω από το περίφημο φαράγγι του Βουραϊκού με τα πόδια ή μέσω του οδοντωτού, απολαμβάνοντας έτσι την άγρια και ανυπέρβλητη ομορφιά της περιοχής. Δεν πρέπει να παραλειφθεί, πως στη κορυφή του όρους Χελμού, σε υψόμετρο 2.340μ. βρίσκεται και το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών “Αρίσταρχος”, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Παρά το γεγονός πως οι περισσότερες οικογένειες στο τόπο αυτό είχαν χάσει έναν ή περισσότερους συγγενείς στο Ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς ναζί, δεν τους πτόησε. Οι Καλαβρυτινοί, πιο φιλόξενοι από ποτέ έβαλαν όλο το κέφι και το μεράκι τους δημιουργώντας καλόγουστους ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακά εστιατόρια και ταβέρνες για να υποδέχονται τους ταξιδιώτες, που έρχονται να γνωρίσουν ένα κομμάτι του τόπου και της ιστορίας τους.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.