Η ΟΡΕΙΝΗ ΛΑΡΙΣΑ el

Η Λάρισα, για τους πολλούς Ελληνες, είναι συνώνυμη με την πεδιάδα της και δύσκολα θα την συνέδεαν με ορεινούς προορισμούς. Κι όμως ο νομός περιβάλλεται από πέντε οροσειρές, με εντυπωσιακώτερη φυσικά τον Ολυμπο. H επιβλητική παρουσία του Ολύμπου, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες οροσειρές δεν αξίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη της περιοχής. Κάθε άλλο, μιας και η Λάρισα δεν είναι απλά περισσότερο ορεινή από ότι πιστεύουμε, αλλά και με μια ιδιαίτερη ποικιλία στην ορεινή μορφολογία της.Ο Ολυμπος δεν είναι μόνο το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι ένα βουνό ξεχωριστό για την ομορφιά του, την βιοποικιλοτητά του και τον χαρακτήρα του. Είναι ο βασιληάς των βουνών της ορεινής πατρίδας μας. Ενας ορεινός όγκος που ξεχωρίζει τόσο πολύ από τα υπόλοιπα ψηλά και όμορφα βουνά μας, που από τα πανάρχαια χρόνια εξέφραζε κάτι ιδιαίτερα μεγαλειώδες στις ψυχές των ανθρώπων.

Παρόλη την αχλύ που περιέβαλε το όνομα του, δεν αναδείχθηκε, όπως άλλα ανάλογα βουνά, σε κέντρο θρησκευτικής ή πολιτιστικής αναφοράς. Δεν φιλοξένησε προσκυνηματικά ή πολιτικά κέντρα. Οι κάτοικοί του ήταν πάντα ποιμένες και ξυλοκόποι μικρών ορεινών οικισμών, κάποιοι αναχωρητές των μονών του και βέβαια οι φυγάδες των κάμπων, είτε αυτοί ήταν πληθυσμοί που έφευγαν την βίαια των κυρίων του κάμπου, είτε ανήσυχα κι ανυπότακτα πνεύματα που προτιμούσαν την σκληρή ζωή του ληστή των ορέων από την επίσης σκληρή του κολίγα. Γιατί ο Ολυμπος ήταν πάντα αυτό: ένα βουνό φυγάδων, ένα καταφύγιο. Σήμερα τα καταφύγια είναι ορειβατικά πλέον: Εχει ήδη εννέα, τα πιό πολλά και πιό ψηλά στην Ελλάδα. Το βουνό το διατρέχουν δασικοί δρόμοι και σημασμένα μονοπάτια. Γιατί ο Ολυμπος είναι ο μεγαλύτερος ορειβατικός προορισμός της Ελλάδας και ένας από τους πιο φημισμένους πανευρωπαϊκά. Τέτοια πολυκοσμία δεν γνώρισε ποτέ του σε περίοδο ειρήνης. Κι όμως είναι τόσο μεγάλος και τόσο πλούσιος σε μορφές και τρόπους, που αντέχει ακόμη να κρατά μυστικά κι απάτητες φυσικές αγκαλιές.Ο Κίσσαβος, που χωρίζεται από τον Ολύμπο από την μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών, είναι ένα ιδιαίτερο βουνό, με τα δικά του οικολογικά και ιστορικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Παρότι είναι αρκετά χαμηλότερος από τον γείτονά του, δεν “σκιάζεται” από αυτόν, αλλά διατηρεί την δική του αξία και ζωή. Φιλοξενεί περίφημα, πανέμορφα χωριά, με πιό διάσημο τα φημισμένα Αμπελάκια, και προσφέρει στον επισκέπτη του μια τελείως διαφορετική ορεινή εμπειρία: Απέναντι στο φυσικό μεγαλείο του Ολύμπου, αντιπαραθέτει την αρχοντιά των ανθρώπινων έργων.

Η πόλη της Λάρισας, δεν διαφεντεύει απλά και μόνο τον μεγαλύτερο κάμπο της πατρίδας μας, αλλά στέκεται και στο κέντρο όμορφων βουνών, προσφέροντας στον επισκέπτη τους τις πλούσιες τουριστικές υποδομές της.

Παρακαλώ περιμένετε. Η αναζήτηση θα διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα.